Manastir Bešenovox

  Ime

  E-mail

  Poruka

  Manastir Bešenovo je specifičan i drugačiji od ostalih Fruškogorskih manastira,  po tome što se njegovo osnivanje vezuje za svetu lozu Nemanjića. Njega je, po predanju, podigao kralj Dragutin, kada je stajao na čelu Sremske Kraljevine,  jer je posle sukoba sa bratom Milutinom, sišao sa prestola Srbije.   Kao dokaz toj tvrdnji  govori i zapis na krstu Kralja Dragutina iz 1297. godine, na kom stoji  ugravirana slika i naziv manastira Bešenovo.

  Prvi tragovi  o postojanju manastira  datiraju iz 1476. godine, na zapisu pronadjenom  na zidu manastirske crkve, kao  i u Turskim spisima vezanim  za popis Srema iz 1546.godine.  Manastir je bio značajan i po svojoj riznici, koja je bila uvećana za značajne  liturgijske predmete, odnosno  četverojevanđelje koje je 1557. godine okovao Kondo Vuk, kao i srebrna čaša iz 1662. godine, delo kujundžije Luke. Njih su u Bešenovo  preneli kaludjeri manastira  Vitovnica kod Požarevca, kada su pod napadima Turaka prebegli u Bešenovo. Danas se ove dragocenosti se čuvaju u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve  u Beogradu.

  Crkva posvecena svetim Arhandjelima, iako nekoliko puta obnavljanja, zadržala je prvobitan izgled jednobrodne gradjevine  raškog tipa, kroz vekove, sve do II svetskog rata.  Ikonostas je takodje više puta oslikavan, od 1467, kada je prvi put oslikan, zatim 1737. godine oslikavanje je radio Vasilij Romanovič, pa do 1906. kada je bilo i treće oslikavanje, koga  je oslikao čuveni slikar Stevan Aleksić (1876 – 1923). Neke od ikona iz tih doba čuvaju se u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

  Najveće stradanje manastir je doživeo tokom II svetskog rata. Prvo su ga ustaše opljačkale 1942.godine, kada je opljačkana i manastirska riznica,a mošti cara Uroša, Kneza Lazara i  Stefana Štiljanovića, koje su bili u Bešenovo preneti  iz  manastira Jazak i Vrdnik,  rasturene iz kivota. Mošti je uspeo da spase profesor Radoslav Grujić, i prebaci ih u Sabornu crkvu u Beogradu. 1944.godine manastir je bombardovan od strane Nemaca i sravnjen sa zemljom, jer su ga partizani u o vreme koristili kao svoj štab.

  U posleratnom periodu pa do danas manastir nije obnavljan, ali na inicijativu episkopa sremskog Vasilija, i uz veliki  trud i istrajnost igumana Arsenija Matića , Bešenovo počinje svoju obnovu.

  Informacije o aktivnostima manastira možete pronaći na zvaničnom sajtu manastira, kao i na oficijelnoj manastirskoj Fejsbuk stranici:

  http://manastirbesenovo.org

  https://www.facebook.com/manastirbesenovo

  no images were found