Manastir Krušedolx

  Ime

  E-mail

  Poruka

  Sam manastir je podignut izmedju  1509. i 1514. godine, a predstavlja zadužbinu poslednjih srpskih despota u Sremu-Brankovića. Ktitor manastira bio je despot Djordje Branković (vladika Maksim Branković),  sin despota Stefana Slepog i majke Angeline Branković, čije mošti se i danas nalaze u manastiru.

  Manastir Krušedol  spada u red visoko rangiranih  Fruškogorskih manastira zahvaljujući svojoj istorijsko-kulturnoj ulozi. Vrednosti sačuvane u njemu su brojne, od arhitekture, značajne muzejske zbirke,  fresko slikarstva, do grobnica poznatih istorijskih ličnosti.  Pored moštiju Brankovića, u manastiru se čuvaju i posmrtni ostaci čuvenih srba: Patrijarha Arsenija III Čarnojevića, Mitropolita Isaija Đakovića, Patrijarha Arsenija IV Jovanović Šakabente, Vojvode Stefana Šupljikca, knjeginje Ljubice Obrenović kao i kralja Milana Obrenovića.

  Crkva posvećena Blagovestima Bogorodice podignuta  u duhu poznovizantijske arhitekture, nije u potpunosti sačuvala svoj prvobitni izgled. Najveće stradanje manastir je doziveo 1716. godine kada su se Turci povlačili ispred Austrijske vojske, tada su ga Turci spalili i srušili, a svete mošti Brankovićke, oskrnavili i razbacali. Ubrzo posle rušenja manastir je obnovljen, a 1726. godine podignut je i zvonik sa pet spratova, koji je i danas tu.

  Tokom II svetskog rata, kada su stradali okolni manastiri, Krušedol nije rušen, ali je opljačkana  bogata manastirka riznica. Većina ukradenih dragocenosti je vraćena i danas se čuva u Muzeju Srpske Pravoslavne crkve.

   

  Zvonik je uradjen u baroknom stilu, odvojen je od crkve i povezan sa zapadnim delom konaka. Konaci okružuju manastir sa sve četiri strane, a u konaku manastira je i kapela Sv. Maksima iz 1722 god.

  Ikonostas čine 36 ikone koje su radjene u četiri perioda, od kojih najstarije potiču sa početka XVI veka.  Najstarija je ikona Deizis, radjena 1512 godine. Prestone ikone radjene su od 1745-1750.godine, uradjene od strane Jova Vasiljevića.

   

  Danas, manastir Krušedol  je ženski manastir,  o njemu brinu monahinje, a slava manastira Krušedol je Prepodobna mati Angelina srpska – 12. (30.) avgusta.2009.godine Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je manastir Krušedol ordenom Svetog Save prvog stepena, kada je proslavljen veliki jubilej-pet vekova od postojanja manastira.

   

  no images were found