Stranci vole Srbiju, ali najviše Srbe

18.10.2015.

Generalni direktor Svetske turističke organizacije Marsio Favila za „Novosti“, o turističkim potencijalima naše zemlje: Akcija sa vaučerima je odlična

DOMAĆI turisti ekonomski su bitniji za državu nego strani. Oni su potrebni svakoj zemlji tokom cele godine, a ne samo kada je špic sezone. Zbog toga, inicijativa Vlade Srbije da deli vaučere u vrednosti od 5.000 dinara, građanima koji odmor provode u svojoj zemlji je pozitivna.

Ovo je za „Novosti“ ispričao Marsio Favila, generalni direktor Svetske turističke organizacije, povodom Generalne skupštine Evropske turističke komisije koja se održava u Beogradu.

* Kako ocenjujete projekat Vlade Srbije i dodelu vaučera, kako bi se promovisao domaći turizam?

– To je odlična akcija. Mnoge zemlje u okruženju imaju slične projekte, a u Francuskoj je to dalo vrhunske rezultate u samoj promociji domaćeg turizma.

* Kakav potencijal imaju Srbija i Beograd kao turističke destinacije?

– Ovo mi je treći put da sam u Beogradu, a prvi put sam došao davne 1986. godine. Mogu da primetim da se glavni grad Srbije dosta promenio. Prvenstveno zbog ljubaznosti ljudi i svega dobrog što sam dobio, već posle prve posete, postao sam ambasador Srbije. Beograd je zeleni grad, prepun istorije i odlične hrane. Ali na kraju, turisti uvek žele da upoznaju ljude. A to je ono najbitnije što imate.

* Gde se kriju turistički potencijali država koje nemaju more?

– Prirodni resursi su ono što država mora da iskoristi. Planine, banje, seoski turizam. Švajcarska i Austrija su odlični primeri, a nemaju more.

* Šta je to što treba da uradimo kako bismo unapredili domaći turizam?

– Poslednjih nekoliko godina pokazuju da je Srbija na dobrom putu jer beleži porast broja kako domaćih tako i stranih turista. Srbija i ubuduće treba da nastavi saradnju sa zemljama iz okruženja u stvaranju zajedničkog turističkog proizvoda.


EVROPSKA KRIZA

* KOLIKO migrantska kriza utiče na turizam u Evropi i Srbiji?

– Migrantska kriza se ne dešava samo u Srbiji već i u drugim evropskim zemljama. Iskreno očekujemo da će se u predstojećem periodu naći rešenje za nastalu situaciju.

Izvor: www.novosti.rs