U BG hotelima posao za 5.000 ljudi

02.02.2014.

Gotovo 5.000 novih radnih mesta moglo bi da se otvori ove godine u Beogradu ukoliko svi investitori ispune obećanja i otvore nove hotele koje su najavili. Pored upravo otvorene „Kraun plaze“, ali i hotela „Radison“ preko puta Sajma, koji će imati 240 soba, i koji tek treba da primi prve goste, srpska prestonica će postati bogatija i za nekoliko „butik smeštaja“.

Prvi od njih, „Monin“ hotel „Argo“ biće otvoren u februaru i nalaziće se preko puta „Beograđanke“ (ugao Kralja Milana i Resavske). Ovaj hotel imaće tri zvezdice, dvadesetak soba, a biće uređene u stilu evropskih butik hotela i radiće po garni principu. Bivši jugoslovenski olimpijac Milan Spasojević odlučio je da u Zagrebačkoj ulici, u Savamali, otvori – „Džamp in“. Ime je logično, jer je Spasojević bio rekorder u troskoku, pa će slike poznatih atletičara moći da se vide svuda po hotelu. Ovaj hotel sa 49 soba, kao spoj starog i Novog Beograda, biće nekoliko „skokova“ ispred svog vremena.

I u kompaniji „MK mauntain rizort“ odlučili su da se „spuste sa visine u doline“, pa upravo završavaju hotel na uglu Takovske ulice, preko puta RTS. I ovaj hotel biće garni, zvaće se „88 rums“, imaće četiri zvezdice, a otvaranje je planirano početkom februara. Sa novim urbanističkim planom, koji dozvoljava da se soliteri ponovo grade u Novom Beogradu, ništa ne stoji na putu izgradnje nebodera pored hotela „Jugoslavija“, što su uslovljavali vlasnici kako bi počeli sa renoviranjem. Većina hotela koji će biti otvoreni imaće četiri zvezdice, a Beograd već ima 27 takvih objekata.

“HILTON“ I “MARIOT“ Veliki brendovi poput „Hiltona“ i „Mariota“ nezaobilazna su tema kada se pomene srpsko hotelijerstvo. Oba lanca godinama najavljuju da će njihova reklama zasijati u prestonici. Prema najnovijim informacijama radovi na „Mariotu Kortjard“ počinju u januaru, a u hotel, na mestu nekadašnjeg „Jugodrva“ u Vasinoj ulici, biće uloženo 25 miliona evra. Prostiraće se na 7.000 kvadrata i biće završen za najviše 12 meseci. Radovi su neprestano odlagani zbog – papira i raznih dozvola. Loše je prošao i „Hilton“ koji je, očigledno, brend planirao da preda sumnjivim investitorima koji ili nisu imali novca i dozvole ili nisu imali sreće. Prema poslednjim informacijama „Hilton“ bi trebalo jednog dana da bude otvoren na lokaciji „dva kralja“, u ulicama Kralja Milana i Kralja Milutina.

– Istina je da Beograd ima dovoljno hotela sa četiri zvezdice, ali našoj prestonici svakako treba još smeštaja – kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera HORES. – Srbiji je, pre svega, potreban superior hotel koji će da povuče kompletnu privredu. Potreban nam je i turistički, veliki hotel sa tri zvezdice u koji će moći da se smeste putnici iz čitavog autobusa ili aviona. Međutim, uz sve to nama je potreban renoviran Sava centar koji će pokrenuti kompletnu industriju.

U Turističkoj organizaciji Beograda oduševljeni su pojavom novih hotela, jer veruju da će to biti zamajac dobrog dela prestoničkih usluga. Od gostiju hotela žive i taksisti, vlasnici restorana i kafića, butici, pa i turističke agencije.

– Ukolko se otvore svi najavljeni hoteli mogli da bi da generišu posao za skoro 5.000 ljudi, jer novootvoreni „Kraun plaza“ pripada grupaciji „Interkontinental“, kojoj će biti u interesu da ga puni gostima – kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. – Svi ti gosti moraju da doručkuju, prevezu se, ručaju, nešto kupe. Naša namera je da se kompletno okrenemo privredi i u narednom periodu održaćemo niz sastanaka sa svima koji žive od turizma prestonice da vidimo kako bismo mogli da od turista zaradimo što više.

Izvor: Večernje novosti

http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:471757-Novi-beogradski-hoteli-nude-posao-za-5000-ljudi